اسپلینت بینی چیست ؟
اسپلینت بینی چیست
بعد از جراحی زیبایی بینی جراحان بینی برای هر چه بهتر شدن نتایج جراحی بینی از اسپلینت بینی استفاده می کنند .
اسپلینت بینی می تواند نقش بسزایی در فرم دهی و محافظت از بینی بعد از جراحی بینی داشته باشد . اسپلینت بینی در خارج از بینی همانند آتل پلاستیکی قرار می گیرد .
در گذشته بعد از جراحی بینی از گچ بینی استفاده می کردند تا فرم بینی حفظ شود ولی امروز این کار با اسپلینت انجام می شود که کارایی بهتری نسبت به گچ دارد .
جنس اسپلینت بینی از سیلیکون و یا پلاستیک می باشد که در ابعاد مختلف استفاده می شود .
در چه نوع جراحی بینی از اسپلینت بینی استفاده می شود؟
دو عمل جراحی بینی وجود دارد که نیاز به اسپلینت بینی، رینوپلاستی و سپتوپلاستی دارد.
جراحی زیبایی بینی و جراحی بینی است که به زیبایی یا عملکرد بینی (یا هردو) مربوط می شود. برای این نوع جراحی، از هر دو شکاف داخلی و خارجی استفاده می شود.
سپتوپلاستی اصلاح غضروف بین دو حفره بینی است که به آن سپتوم بینی گفته می شود. اسپلینت داخلی پس از سپتوپلاستی مورد نیاز است.
اسپلینت های بینی از چه موادی ساخته می شوند ؟
اسپلینت های بینی معمولا از مواد مختلفی مانند سیلیکون ، آلومینیوم و غیره ساخته می شود و انتخاب آن توسط بهترین جراح بینی به نیاز شما بستگی دارد.
انواع مختلف گچ یا اسپلینت بینی
آتل خارجی بینی
آتل خارجی بینی اغلب برای عمل برجسته سازی بینی یا رینوپلاستی مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که از اسپلینت خارجی استفاده می شود، چسب مخصوصی بر روی بینی زده می شود.
این چسب از پوست بینی محافظت کرده و به کاهش تورم کمک می کند. سپس آتل متناسب روی آن قرار داده می شود.
کنترل تورم برای پیشگیری از ایجاد پاکت خونی (هماتوم) بین پوست و استخوان بینی بسیار مهم می باشد.
اگر هماتوم شکل گرفت، در نهایت این خون به بافت اسکار تبدیل می شود که می تواند در نتیجه عمل بینی تاثیر به سزایی بگذارد و سبب بد فرم شدن آن شود.
اسپلینت داخلی بینی
آتل داخلی بینی در هنگام عمل ممکن است استفاده شود یا شاید هم نیازی به استفاده از آن نباشد.
غالباً آتل های داخلی بینی پس از جراحی انحراف بینی که در آن کج بودن تیغه بینی ترمیم میشود مورد استفاده قرار می گیرند.
اسپلینت های داخلی وظیفه حفاظت از تیغه بینی را عهده دار می باشند، همچنین خون ریزی را نیز کنترل می کنند.
اسپلینت ها با با حفظ تماس بین دیواره بینی و استخوان و غضروف، باعث میشوند که دیواره و ساختار داخلی بینی همزمان با هم بهبود یابند.
نحوه قرار دادن اسپلینت بیرونی روی بینی
جراحی رینوپلاستی بینی یکی از رایج ترین عمل هایی است که نیاز به استفاده از قالب پلاستیکی خارجی بینی دارد.
بعد از جراحی، بینی بانداژ شده و قالب خارجی انعطاف پذیر، روی بانداژ قرار می گیرد تا بینی را بطور محکم و ثابت نگه دارد.
ممکن است یک بانداژ اضافی روی اسپلینت قرار داده شده و برای اولین روز به دور سر بیمار پیچیده شود. هنگامی که بانداژها برداشته می شوند اسپلینت خارجی نیز برداشته می شوند.
نحوه قرار دادن اسپلینت داخلی روی بینی
پس از جراحی که نیاز به اسپلینت بینی داخلی دارد، جراح یک قالب در هر سوراخ بینی قرار داده و آن ها را با یک یا دو بخیه به طور موقت به دیواره ی داخلی سوراخ بینی متصل می کند.
پس از چند روز یا یک هفته، به مطب پزشک خود باز می گردید و پزشک بخیه ها و اسپلینت ها را خارج می کنید.
اهداف اسپلینت داخلی
فواید استفاده از اسپلینت داخلی عبارت است از:
- نگه داشتن تیغه بینی (سپتوم)
اسپلینت داخلی اسپلینت سیلیکونی نرمی است که برای نگهداشتن تیغه بینی پس از جراحی بینی به کار برده میشود. کاهش خونریزی
اسپلینت داخلی پوست و غشاء مخاطی را فشرده میکند تا خونریزی و هماتوم کاهش یابد.
- واداشتن بافت به التیام یافتن روی غضروف
اسپلینت یا گچ بینی داخلی پس از جراحی زیبایی بینی به این منظور به کار برده میشود تا پوشش داخلی بینی (مخاط) روی بدنه داخلی بینی (استخوان و غضروف) التیام یابد.
تا زمانی که گچ بینی شما برداشته نشده است باید از موارد زیر اجتناب کنید:
- ضربه زدن به چیزهای مختلف
گچ بینی شما محکم است اما ضخامت آن به اندازه ی گچ بازو یا پا نیست. ضربات محکم یا اثرات خشن می تواند از طریق همان گچ به بینی شما آسیب بزند.
نیازی نیست که دست خود را جلوی صورتتان بگیرید و راه هر چیزی که ممکن است به صورت شما نزدیک شود را مسدود کنید، فقط حواستان به اطرفتان باشد تا حتی الامکان از وارد شدن هر گونه ضربه به صورت شما جلوگیری شود. - کشیدن گچ بینی
با شروع فرآیند بهبود، تورم بینی فروکش می کند و ممکن است گچ بینی شما شل شود. حتی ممکن است آنقدر شل شود که نزدیک به افتادن باشد.
حتی اگر اینطور بود وسوسه نشوید که آن را بکنید. کندن و کشیدن باعث می شود گچ بینی زودتر از موقع در بیاید و به بینی و فرآیند بهبود شما آسیب بزند.
- خیس شدن گچ بینی
گچ بینی هم مانند همه ی گچ ها نباید خیس و مرطوب شود. آب باعث می شود که گچ بینی شل شود و نقش کاربردی و ساختاری خود را از دست بدهد و این یعنی نمی تواند وظیفه ی حمایت و پشتیبانی از بینی شما را در طول دوران بهبود به خوبی انجام دهد.
تا قبل از اینکه گچ بینی شما برداشته شود برای جلوگیری از خیس شدن صورتتان از اسفنج یا وان حمام استفاده کنید. اگر واقعا نیاز دارید که صورتتان را بشویید این کار را خیلی با دقت انجام دهید و سعی کنید اطراف گچ بینی نروید.
اهداف استفاده از اسپلینت خارجی در جراحی بینی چیست؟
- حفظ شکل جدید بینی
اسپلینت پس از جراحی برای صاف نگه داشتن بینی تغییر شکل داده شده به کار برده میشود و استخوانهای شکسته شده بینی و غضروف دستکاری شده را در جای خود نگه میدارد. پایدار و ثابت نگه داشتن بینی و استخوان زیرین در دوران بهبود برای رسیدن به بهترین نتیجه بسیار مهم است. - محافظت از بینی در برابر آسیبدیدگی
اسپلینت یا گچ بینی از بینی در برابر عفونت و آسیبدیدگی محافظت میکند.
البته بیماران باید علاوه بر استفاده از آتل بینی در دوران بهبود از انجام فعالیت های شدید و هر گونه فعالیتی که منجر به صدمه دیدن بینی شود، خودداری کنند. - کاهش ورم
ورم یکی ازعوارض معمول جراحی بینی است و چسب و گچ بینی بر پوست بینی فشار آورده، ورم را کاهش میدهد.
اسپلینت کمک میکند تا پوست بینی به خوبی روی غضروف را بپوشاند و نتیجهای دقیقتر به دست بیاید.
اگر پوست بینی پس از رینوپلاستی ورم کند، فضایی بین پوست و غضروف ایجاد میشود که امکان تشکیل بافت همبند جای زخم در آنجا وجود دارد.
در صورت تشکیل بافت همبند و هماتوم، ناهنجاریهای جدیدی ایجاد میشود که نتایج جراحی را غیرقابل پیشبینی میکند.
برای همین سعی میشود تا ورم پس از عمل کاهش داده شود و پوست کاملاً صاف روی غضروف بینی را بپوشاند.
دلیل جایگزین اسپلینت بینی با گچ چیست؟
بعد از جراحی بینی یک آتل روی بینی شما برای محافظت از بینی قرار داده می شود مدت زمان قرار گرفتن این گچ یا آتل ( اسپلینت ) برای مدت کوتاه یک هفته ایی می باشد .
در گذشته بعد از عمل بینی جراح معمولا بینی را گچ گرفته و یا روی بینی از چسب استفاده میکردند. و همچنین بعد از اتمام کار جراحی بینی از تامپون در داخل بینی استفاده می شده است.
اسپلینتها ممکن است از جنس فلز، پلاستیک یا سیلیکون ساخته شوند و برای محافظت از گودی بینی (پل بینی) در هنگام بهبودی تیغه و حفره بینی مورد استفاده قرار میگیرند.
با قرار دادن درست اسپلینت در جای خود، تضمین میشود که استخوانهایی که تغییر مکان یافتند، تا زمانی که در حال بهبودی هستند ثابت باقی بمانند.
قابل درک است تحمل گچ روی بینی به مدت یک هفته برای بیمار کمی دشوار و سخت بوده و فرد در این مدت بسیار اذیت میشده به همین دلیل امروزه از اسپلینت بر روی بینی استفاده می شود اسپلینت برای مدت یک هفته روی بینی ( که البته می تواند با سلیقه جراح به حدود ۵ الی ۱۰ روز متفاوت باشد ) قرار می گیرد نکته ایی که قابل توجه می باشد این است که تا مدت زمانی که اسپلینت رو بینی است در زمان استحمام دقت کنند تا اسپلینت خیس نشود زیرا اگر اسپلینت خیس شود پوست بینی دچار خارش و سوزش میگردد.
اقدامات لازم قبل از برداشتن اسپلینت بینی
طی مدت زمانی که پچ بینی از عمل بینی گوشتی یا استخوانی روی صورتتان است باید مراقب باشید که خیس نشود.
خیس شدن اسپلینت یا گچ بینی باعث شل شدن آن میشود و عملکرد حمایتی و حفاظت از ساختار بینی را از دست میدهد.
علاوه بر آن روی پوست بینی خود احساس سوزش و خارش خواهید داشت که ممکن است تحمل اسپلینت را برای شما سخت کند.
اگر به شستشوی صورت نیاز دارید این کار را با اسفنج یا دستمال مرطوب انجام دهید طوری که آبی به اسپلینت نفوذ نکند.
اگر هم اسپلینت بینی شل شد، حتماً به مطب پزشک خود مراجعه کنید. در صورت نیاز به استحمام از وان حمام استفاده کنید.
برای چه مدت باید از اسپیلنت استفاده نمود؟
بسته به نوع و میزان جراحی بینی ، میزان مورد نیاز برای استفاده از اسپیلنت های داخلی و خارحی متفاوت است.
مدت زمان معمولی برای استفاده از پین های خارجی حدود 2 هفته می باشد. در صورتی که پین های داخلی نیز باید بین 3 الی 7 روز داخل بینی قرار بگیرد.
نحوه نگهداری از اسپلینت بینی
بعد از اتمام جراحی حتما به این نکته توجه داشته باشید که اسپلینت بینی به هیچ عنوان نباشد خیس شود، چرا که منجر به حساس شدن پوست می شود، زمانی که پوست نیز حساس شود خارش را به همراه دارد علاوه بر آن با توجه به جابه جایی اسپلینت روی نتیجه جراحی نیز تاثیر می گذارد.
شاید مشاهده کرده باشید زمانی که پا و یا دست گچ گرفته می شود از لحاظ استحکام خیلی مقاوم نیست، گچ بینی نیز به همین شکل است پس حتما به این نکته توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید به اسپلینت بینی ضربه و یا فشار وارد شود.
هر چقدر که از عمل بینی شما بگذرد و بینی شما رو به بهبودی بروند در نتیجه ورم حاصل از جراحی نیز کاهش می یابد در نهایت این موضوع باعث شل شدگی گچ بینی می شود، ولی حتما توجه داشته باشید که به هیچ عنوان خودتان گچ را از بینی جدا نکنید چرا که برروی بینی تاثیر می گذارد.
اگر اسپلینت بینی شل شد، چه کنیم؟
البته که به ندرت اتفاق میافتد که اسپلینت در طول مدت بهبودی شل شود، پس به شما توصیه میکنیم که اگر این اتفاق افتاد حتما با پزشکان جراح خود تماس بگیرید.
البته 90% این شل شدگی زمانی اتفاق میافتد که زمان برداشته شدن اتل است و مدت زمان وجود گچ بر روی بینی بیمار به گستردگی و موقعیت جراحی بیمار توسط پزشک همچنین به بهبود و ترمیم بینی بستگی دارد.
همین امر میتواند سبب شل شدگی بیشتر یا کمتر اسپلینت شود.
مزایای استفاده از اسپلینت بینی بعد از جراحی
1- کاهش تورم
2- محافظت از ساختار بینی
3- جلوگیری از خونریزی های داخل بینی به دلیل حفظ ساختار بینی
اسپلینت ها که به عنوان آتل بینی شناخته می شوند، به منظور حفظ ساختمان بینی است ولی این نکته را باید دانست که استفاده و یا قرار دادن بیش از حد این نوع از آتل ها ممکن است باعث بروز ترومای تصادفی بر روی بینی شود.
قرار داشتن اسپلینت بینی در حفظ بهتر بینی در برابر صدمات کمک می کند و دقت افراد را در حفظ بینی بالا می برد.
عوارض جانبی و خطرات اسپلینت بینی
اسپلینت ها هیچ خطری را به همراه ندارند. مشکلات جزئی وجود دارد که در زیر به ذکر آنها می پردازیم:
- ناراحتی و احساس موذب بودن
- شل شدن اسپلینت بینی
- ایجاد احساس غیر عادی در زمان برداشتن اسپلینت ( البته برداشتن اسپلینت هیچگونه دردی به همراه ندارد)
برداشتن اسپلینت بینی درد دارد؟
برای اینکه دردی را حین برداشتن اسپلینت بینی حس نکنید و اذیت نشوید به طور کامل استحمام کنید تا گچ و پانسمان بینی خیس شود.
خیس شدن اسپلینت و پانسمان بینی باعث می شود که راحت تر از روی بینی جدا شود. زمان برداشتن پانسمان و کشیدن بخیه بینی بعد از یک هفته است.
بعد از برداشتن اسپلینت بینی به فرد آینه ای داده می شود تا بینی جدید خود را مشاهده نماید قابل ذکر است که بینی حالت متورمی بسته به نوع پوست دارد و برای مشاهده نتیجه نهایی باید صبور باشید ، در انتها روی بینی چسب زده می شود.