جراحی چانه یا ژینوپلاستی
جراحی چانه یا ژینوپلاستی
عمل جراحی چانه یا ژنیوپلاستی یا ژنیوپلاستی (Genioplasty) نوعی جراحی زیبایی صورت است که شامل تغییر موقعیت چانه و فک پایین به منظور بازگشت تعادل طبیعی به صورت است. این عمل معمولا توسط یک متخصص و جراح فک و صورت انجام داده می شود و می تواند هم به منظور زیبایی و هم به جهت درمان انجام داده شود
جراحی چانه روشی برای تغییر شکل چانه است و انواع مختلفی دارد. با روشهای مختلف جراحی، روی خط فک پایین یا بخشهای دیگر ناحیه چانه اقداماتی اصلاحی و درمانی ایجاد میشود. در برخی موارد، نیاز به ایجاد برجستگی بیشتر در چانه است و گاهی هم باید استخوانهای آن ناحیه برای رفع بیرونزدگی چانه برداشته شوند.
تغییراتی در فک بالا یا پایین هم میتواند به بهبود شکل این بخش و عملکرد بهتر دهان و فک در هنگام جویدن و حرفزدن کمک کند. در ادامه، درباره جراحی چانه و انواع آن بیشتر میخوانید.
جراحی زیبایی چانه به سه روش کلی انجام می شود؛ ژنیوپلاستی، تعبیه ی پروتز و یا تزریق موادی مانند فیلر(ژل) یا چربی.
ژینوپلاستی
ژنیوپلاستی نوعی جراحی زیبایی است که روی چانه انجام میشود و از روش های زیبایی غبغب است و به زاویهسازی فک کمک کرد. این جراحی را میتوانید نزد جراح پلاستیک یا جراح فک و صورت انجام دهید.
ژنیوپلاستی تنها جنبه زیبایی داشته و برای درمان مشکلات پزشکی انجام نمیشود. برای انجام این جراحی روشهای مختلفی وجود داشته که پزشک باتوجهبه ظاهر چانه گزینه مناسب را انتخاب میکند. این روشها عبارتند از:
- تغییر موقعیت چانه به سمت جلو
- تغییر موقعیت چانه به سمت عقب
- برطرفکردن مشکل چانه نامتقارن
- تغییرات عمودی (بلند یا کوتاهکردن چانه)
انواع عمل جراحی ژنیوپلاستی
جراحی ژنیوپلاستی با یک تکنیک انجام نمیشود. دو نوع تکنیک اصلی وجود دارد که پزشک باتوجهبه نوع مشکل یکی از آنها را انتخاب میکند. در ادامه این دو تکنیک را توضیح میدهیم.
۱. عمل ژنیوپلاستی کشویی یا اسلایدینگ
به این عمل، جراحی ژنیوپلاستی استخوانی هم گفته میشود. جراح با استفاده از اره جراحی استخوان چانه را از فک جدا میکند. پزشک استخوان چانه را حرکت داده تا در موقعیت مناسب قرار بگیرد.
از این تکنیک برای اصلاح چانهای که نسبت به اجزای دیگر صورت عقب است، استفاده میشود. همچنین برای اصلاح چانههایی که بیش از جلو یا بلند هستند، میتوان این تکنیک را انجام داد.
۲. ایمپلنت های چانه ای
برای تغییر شکل، بزرگ کردن یا جلو آوردن چانه از ایمپلنت چانهای استفاده میشود. رایجترین نوع آن ایمپلنت آلو پلاستیک است که از مواد مصنوعی ساخته شده است. برای بزرگ کردن چانه این ماده پلاستیکی را به استخوان چانه میچسبانند.
علاوه بر جراحی برای بزرگ کردن چانه میتوان از روشهای کم تهاجمی و بدون جراحی مانند تزریق ژل چانه، فیلر یا چربی استفاده کرد.
پروتز چانه
پروتز چانه یا جراحی پروتز چانه یک روش جراحی زیبایی است که با استفاده از مواد مصنوعی یا استفاده از بافت بدن بیمار، شکل و اندازه چانه را تغییر میدهد. این روش برای افرادی که با اندازه، شکل یا تعادل چانه خود ناراضی هستند
میخواهند ظاهر چانه خود را بهبود بخشند، استفاده میشود. در جراحی پروتز چانه، پزشک ممکن است از مواد مصنوعی مانند سیلیکون، پلیمرهای بیودگرادابل یا از بافت بدن بیمار (مانند چربی) استفاده کند.
روش استفاده از مواد مصنوعی شامل قرار دادن پروتز چانه در زیر پوست چانه است. در صورت استفاده از بافت بدن، پزشک ممکن است از بافت چربی از بخشهای دیگر از بدن (مانند ناحیه شکم) یا بافتهای دیگری مانند استخوانها استفاده کند تا چانه را به شکل دلخواه تغییر دهد.
جراحی چانه
جراحی چانه عقب رفته
جراحی بزرگکردن چانه معمولاً برای وسعتدادن به غبغب انجام میشود. به طور معمول، این کار با قرار دادن ایمپلنت بهطور مستقیم روی استخوان پیش میرود. در این مسیر، متخصصان برشی کوچک در داخل دهان یا زیر پوست چانه ایجاد میکنند.
پس از کاشت پروتز چانه و فک محل برش با بخیه بسته میشود. احتمال دارد که تورمی خفیف برای چند روز ایجاد شود و بیماران معمولاً میتوانند در عرض یکهفته به زندگی معمولی بازگردند.
مقایسه پروتز چانه قبل و بعد از عمل نشان میدهد که چطور این روشها میتوانند سلامت و زیبایی کامل را به هر چهره بازگردانند.
از روش ژینوپلاستی هم برای رفع عقبرفتگی چانه استفاده میشود. در این روش، استخوان چانه در ناحیه فک را جدا میکنند و با حرکت آن، سعی میشود که در نقطهای مناسب جای بگیرد. با این روش جراحی بخش چانه میتوان آن را نسبت به سایر اعضای صورت در توازن و تعادل قرار داد.
جراحی چانه دراز
جراحی کاهش یا تراشیدن چانه برای کوچککردن آن انجام میشود. در واقع، در این جراحی تلاش بر آن است که از برجستگی بیش از حد این بخش از صورت کم شود.
در جراحی کوچککردن معمولاً از بیهوشی عمومی استفاده میشود و درمان سرپایی است. یک برش کوچک در داخل دهان یا زیر پوست چانه ایجاد میشود. سپس استخوان اضافی را برمیدارند و چانه به شکل دلخواه در می آید. در آخر هم برش با بخیه بسته میشود.
کاربردهای جراحی چانه
از کاربردهای دیگر جراحی چانه باید به موارد زیر هم اشاره شود:
- تقویت فک ضعیف؛
- تنظیم خط گردن؛
- ایجاد تقارن در صورت؛
- جبران از دسترفتن حجم صورت بهواسطه افزایش سن.
برای اینکه بهترین روش جراحی ناحیه چانه یا اقدامات دیگر برایتان صورت بگیرد، باید حتما با پزشک متخصص جلساتی داشته باشید. برای انجام جراحی یا کاشت از تکنیکهای مختلفی استفاده میشود:
- داخل دهان؛ قراردادن ایمپلنت چانه در این روش چالش برانگیز است و در صورت نیاز به پروتز بزرگتر ممکن است که امکانپذیر نباشد. خطر ابتلا به عفونت هم در این تکنیک کمی بیشتر است، اما احتمال ایجاد اسکار یا همان زخم قابلمشاهده نیز وجود ندارد.
- زیر چانه در بخش طبیعی؛ قراردادن ایمپلنت آسانتر و خطر عفونت کمتر است. احتمال دارد که جای زخم بسیار کم قابل مشاهده باشد.
جراحی اسلایدینگ چانه
می توان ادعا کرد که جراحی زیبایی چانه یا ژنیوپلاستی بهترین روش تغییر فرم ظاهری چانه است. زمان کوتاه عمل، عوارض جراحی فک بسیار کم، نتایج دایمی و ماندگار، بهبود فرم گردن را شامل می شود. همچنین بهبود وضعیت تنفس (بخصوص در افراد با مشکل خر و پف)، احتمال ناچیز عفونت و قابلیت انجام تمام حرکات فکی (عقب بردن، جلو آوردن، پهن کردن و باریک کردن چانه و اصلاح ناقرینگی) از مزایای جراحی ژنیوپلاستی است.
در واقع پس از انجام عمل ژنیوپلاستی علاوه بر بهبود فرم چانه، غبغب شما بدون نیاز به ساکشن از بین می رود. همچنین اگر مشکل خروپف دارید به احتمال زیاد پس از جراحی ژنیوپلاستی بهبود میابد.
نحوه انجام ژینوپلاستی
بعد از جراحی، معمولا به مدت یک هفته آنتی بیوتیک تجویز می شود. بخیه های دهانی قابل جذب هستند، بنابراین نیازی به خارج کردن آنها نیست.
استفاده از پک یخ به مدت 48 ساعت بعد از جراحی به رفع تورم شما و کاهش درد احتمالی کمک فراوانی می کند.
پانسمان فشاری روی صورت که بوسیله ی چسب های مخصوص تعبیه می شود به عدم تورم و کاهش مدت نقاهت شما کمک می کند که معمولا به مدت 3 الی 5 روز استفاده می شود.
بعد از هر وعده غذایی باید دهان خود را با سرم نمکی یا کلرهگزیدین بشویید.
بعد از سه تا پنج روز می توانید پانسمان فشاری خود را برداشته و به برنامه روزانه خود برگردید. در 10 روز اول بعد از جراحی ورزش نکنید. شش تا هشت هفته در ورزش هایی که با دیگران در تماس هستید، مثل کشتی و غیره شرکت نکنید.
ممکن است تورم، قرمزی یا کبودی مشاهده کنید که عادی است و پس از چند روز برطرف می شود.
در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر، باید سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید:
- تب 38 درجه یا بالاتر
- بوی بدی که ناشی از جای برش است
- وجود ترشح از زخم
آیا نیاز به خارج کردن پلیت ها بعد از مدتی وجود دارد؟
به علت تیتانیومی بودن جنس پلیت های کاربردی در جراحی های فک و صورت، نیازی به خارج کردن آنها وجود ندارد.