انواع ایمپلنت و تفاوت ایمپلنت ها از یکدیگر
ایمپلنت
در گذشته زمانی که دندان های افراد خراب می شد یا در اثر مصرف نوشیدن قهوه، نوشابه و یا استعمال دخانیات آسیب می دید، دندان های خراب را می کشیدند اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، راه های زیادی برای ترمیم دندان پوسیده و یا از بین رفته کشف شده است.
یکی از این روش ها که دندان های خراب و آسیب دیده را ترمیم می کنند و یا با دندان دیگری جایگزین می کنند، استفاده از انواع ایمپلنت دندان است.
انواع فرایندهای درمان ایمپلنت
ایمپلنتهای دندان معمولاً بر اساس نوع فرایند مورد استفاده برای جایگذاری آنها طبقهبندی میشوند: دو مرحلهای یا تک مرحلهای.
-
ایمپلنتهای دندان دو مرحلهای
روش دو مرحلهای ایمپلنت شامل عمل جراحی جایگذاری ایمپلنت در استخوان فک و بستن (بخیه زدن) بافت لثه میباشد. چند ماه پس از بهبودی یک جزئی برای باز کردن سطح روی ایمپلنت به منظور متصل کردن اباتمنت و ترمیم موقت انجام میشود.
-
ایمپلنتهای دندانی تک مرحلهای
این عمل تک مرحلهای ایمپلنت دندان شامل قرار دادن یک ایمپلنت بلندتر در داخل فک بصورت جراحی است بطوری که وارد استخوان فک شده و پس از بخیه زدن بافت لثه بالای ایمپلنت همسطح بافت لثه بوده و در نتیجه سر ایمپلنت قابل مشاهده خواهد بود.
در نتیجه پس از چند ماه بهبودی، میتوان اباتمنت و روکش موقت را بدون جراحی دیگری جهت باز کردن سر ایمپلنت، متصل کرد.
بیشتر بخوانید : ایمپلنت دندانی
انواع روش های اجرای ایمپلنت دندان
1. ایمپلنت های داخل استخوان: این دسته معروف ترین انواع ایمپلنت هستند که به صورت یک پیچ هستند که داخل استخوان قرار میگیرند.
2. ایمپلنت های ساب پریوستیال: که در مواردی که تحلیل شدید استخوان فک پایین صورت گرفته است، استفاده میشود و به صورت سازه ای است که روی فک پایین و زیر لثه قرار می گیرد. و بعد ساختار پروتزی روی آن سوار میشود.
3. ایمپلنت های زایگوماتیک: در تحلیل استخوان های شدید فک بالا یک ساختار فلزی به استخوان گونه ای پیچ میشود.
دو نوع ایمپلنت آخر امروزه با توجه به تکنیک های متنوع پیوند استخوان برای بازسازی استخوان فک، چندان مورد استفاده نیست.
4. روش Transosteal : در روش ایمپلنت Transosteal پایه ایمپلنت معمولا از بین استخوان و بافت لثه عبور کرده و به داخل دهان میرسد. این نوع ایمپلنت به شکل یک پین فلزی یا یک قاب U شکل است.
5. روش ایمپلنت دندان مینی
مینی ایمپلنت به نوع خاصی از ایمپلنت دندان گفته میشود که قطر آن کمتر از ۳ میلیمتر است. جالب است بدانید که در این روش به جراحی نیاز نبوده و پایه ایمپلنت به روش پانچ درون لثه قرار میگیرد.
معمولا از این روش برای افرادی که مشکلات جراحی دارند، استفاده میکنند. همچنین از آن میتوان جهت ثابت و فیکس کردن دندانهای مصنوعی در سالمندان استفاده کرد.
انواع ایمپلنت دندان بر اساس روش کاشت
انواع ایمپلنت دندان بر اساس روش کاشت به دو نوع ایمپلنت فرورونده، ایمپلنت برسازی درون کاشت دندانی و ایمپلنت دارای چارچوب راموس تقسیم بندی می شود.
-
ایمپلنت فرورونده
این روش یکی از رایج ترین انواع ایمپلنت دندان است که در آن کاشت به صورت یک پیچ یا استوانه در استخوان های فک قرار می گیرد و دارای پهنا و طول متفاوت می باشد. روی هر کاشت دندان می توان یک یا چند دندان را سوار کرد.
-
ایمپلنت برسازی درون کاشت دندانی
این نیز یکی از انواع ایمپلنت های دندان می باشد که از قالبی فلزی ساخته شده است و به استخوان فک چسبیده و در زیر لثه قرار می گیرد تا بتواند دندان ساخته شده را نگه دارد.
این نوع ایمپلنت برای بیمارانی استفاده می شود که نمی توانند از دندان های مصنوعی معمول استفاده کنند و یا بیمارانی که مشکل حداقل ارتفاع استخوان دارند.
کاشت ایمپلنت دندانی در چه شرایطی مناسب است؟
با توجه به شرایط خاص شما و نوع ایمپلنت دندانی مورد استفاده، دندانپزشک روش درمانی مناسب را پیشنهاد میدهد:
- جایگزینی یک دندان؛ اگر شما یک دندان را از دست داده باشید، به کمک یک ایمپلنت و کراون میتوان آن را جایگزین کرد.
- جایگزینی چند دندان؛ اگر شما چند دندان را از دست داده باشید، به کمک بریج دندان با حمایت ایمپلنت میتوان آنها را جایگزین کرد.
- جایگزینی همه دندانها؛ اگر همه دندانهایتان را از دست داده باشید، به کمک بریج کامل حمایت شده با ایمپلنت یا پروتز کامل میتوان آنها را جایگزین کرد.
- تقویت سینوس؛ کیفیت و حجم استخوان فک، نکته اساسی در موفقیت ایمپلنت به شمار میرود. تقویت سینوس از طریق بالا بردن کف سینوس و توسعه استخوان، به کاشت و بقای ایمپلنت کمک میکند.
- اصلاح ریج (Ridge)؛ بدشکلی استخوان فک بالا یا پایین میتواند منجر به کمبود استخوان برای کاشت ایمپلنت شود. برای اصلاح این مشکل، لثه از روی ریج برداشته میشود تا بتوان نقص استخوانی را مشاهده و درمان کرد.
اصلاح ریج ضمن بهبود ظاهر فرد، احتمال موفقیت ایمپلنت را بالا میبرد.
انواع ایمپلنت دندانی بر اساس شکل و متصل کنندهها:
- متصل کننده شش ضلعی داخلی
- متصل کننده شش ضلعی خارجی
- متصل کننده هشت ضلعی داخلی
از مزایای ایمپلنت میتوان به دوام و ماندگاری بیشتر آن نسبت به بریج دندان اشاره کرد اما از لحاظ هزینه نسبت به روشهای دیگر گرانتر میباشد. اگر بیمار بهداشت دهان و دندان خود را به درستی رعایت کند، این دندانها میتوانند تا آخر عمر برایشان کار کنند.
به طور معمول طول عمر ایمپلنت دندان نسبت به روشهای دیگر درمانی بیشتر است و در صورت از دست رفتن دندان، امکان ترمیم و جایگزینی آن وجود دارد.
انواع ایمپلنت دندان بر اساس طول درمان
انواع ایمپلنت دندان بر اساس طول درمان را نیز می توانید تعریف کنیم که شامل دو مورد زیر است:
- ایمپلنت معمولی دندان: ایمپلنت معمولی طول دوره درمانی 3 تا 6 ماه دارد که با توجه به آناتومی و میزان استخوان فک بیمار مشخص می شود.
- ایمپلنت فوری دندان: این نوع ایمپلنت، بلافاصله پس از کشیدن دندان می تواند انجام گیرد و می توان کل مراحل آن را در یک روز انجام داد.
انواع ایمپلنت بر اساس جنس مواد بکار رفته
ایمپلنت ها با توجه به نوع مواد پایه فیکسچر آنها به جنس های مختلف تقسیم بندی می شوند.
- ایمپلنت دارای جنس تیتانیوم : فلز آلیاژ تیتانیوم که با بدن انسان سازگار است و در استخوان فک کاشته می شود و در آن ناحیه استخوان سازی صورت می گیرد، و با استخوان فک جوش می خورد.
- ایمپلنت دارای جنس زیرکونیا : زیرکونیا یا دی اکسید زیرکونیوم بصورت یک پایه سرامیکی می باشد که با بدن انسان سازگاری دارد و در اسخوان فک کاشته می شود، دلیل استفاده زیرکونیا بجای تیتانیوم جنبه زیبایی بیشتر آن است.
اندازه های انواع ایمپلنت
روش دیگر برای طبقه بندی انواع ایمپلنت اندازه های آن است که پلتفرم نام دارد که در سه نوع مختلف وجود دارد که هر کدام برای انواع مختلف بیمارها از نظر وجود فضای موجود در دهان مورد استفاده قرار می گیرند.
که اندازه قطر آنها از ۲ میلیمتر تا ۶ میلیمتر وجود دارد. این سه نوع پلتفرم عبارتند از: پلتفرم استاندارد که این نوع پلتفرم قطر آنها از ۵/۳ تا ۲/۴ میلیمتر است که از این نوع پلتفرم ها برای کاشت ایمپلنت برای دندان های جلو افراد استفاده می شود.
دومین نوع پلتفرم ها پلتفرم نوع عریض است که قطر این نوع پلتفرم ها از ۵/۴ تا ۶ میلیمتر است که از این نوع پلتفرم ها بیشتر در انتهای دهان استفاده می کنند.
نوع سوم پلتفرم ها نوع پلتفرم نوع کوچک و باریک هستند که قطر این نوع پلتفرم ها از ۲ میلیمتر تا ۵/۳ میلیمتر است که از این نوع پلتفرم ها بیشتر برای دهان بیمارانی مورد استفاده قرار می دهند که فضای کمی بین ریشه های دندان هایشان وجود دارد و ایمپلنت بزرگتری نمی توان گذاشت.
انواع ایمپلنت چه تفاوت هایی با هم دارند؟
انواع ایمپلنت و تنوع بالای آنها و تاثیر بزرگ آنها برروی قیمت کاشت دندان یکی از عوامل سردرگم کردن مراجعین شده است. علاوه بر انتخاب نوع ایمپلنت توسط بیمار بر اساس کشور سازنده و قیمت، هنگام انتخاب فاکتورهای زیر در نظر گرفته می شود:
- قیمت
- پشتیبانی و کیفیت شرکت سازنده و خدمات پس از فروش
- میزان استخوان در دسترس
- میزان استحکام استخوان و زمان گذاشتن ایمپلنت.
- اگر استخوان کافی برای گذاشتن ایمپلنت در دسترس نباشد، می توان در شرایط خاص مقداری استخوان برگرفته از نقاط دیگر پیوند زد.
بنابراین فاکتورهایی بیش از انتخاب بیمار در این موضوع دخیل است.
روش های جایگزینی مبنی بر ایمپلنت
اگر کل دندان های فک را از دست داده باشیم چه روش های جایگزینی مبنی بر ایمپلنت وجود دارد ؟
-
ایمپلنت دندان فک بالا
دو طرح درمان برای ایمپلنت فک بالا و همچنین ایمپلنت فک پایین وجود دارد .
اوور دنچر (Over Denture) متکی بر ایمپلنت : سه یا چهار واحد ایمپلنت در فک بالا یا فک پایین بیمار قرار داده میشود و روی آن دست دندان مصنوعی قرار میگیرد .
-
اوور دنچر متکی بر ایمپلنت
طرح درمان ثابت ایمپلنت فک بالا یا پایین که نسبت به اوور دنچر ارجحیت دارد : در ایمپلنت فک پایین یا بالا بین ۶ تا ۱۰ واحد ایمپلنت در فک بالا یا پایین قرار داده میشود و روی آن بین ۱۲ تا ۱۴ روکش قرار میگیرد که بیمار در کل فک بالا یا پایین صاحب دندان میشود .
لیست افراد ممنوعه برای ایمپلنت دندان
درست است که عمل ایمپلنت کارایی بسیار بالایی داشته و همین امر منجر به استقبال زیاد مردم از آن شده است اما لازم است بدانید که همه افراد صلاحیت استفاده از روش ایمپلنت دندان را ندارند.
بیماران زیر کاندیدای مناسبی برای عمل ایمپلنت نمی باشند:
- خانم های باردار
- قبل از سن بلوغ که هنوز فک به اندازه کافی رشد نکرده و ساختار اصلی خود را کسب نکرده است.
- افراد سیگاری، معتاد و الکی زیرا مصرف این مواد شانس جوش خوردن دندان ایمپلنت شده را به بافت بدن کم می کند.
- افرادی که تشنج کرده و دندان هایشان به هم قفل می شود.
- کسانی که در سینه و گردن خود پرتو درمانی انجام داده اند.
- افراد مبتلا به فشار خون بالا، دیابت ، هموفیلی و بیماری های بافت همبند
- مصرف برخی داروهای خاص مانند کورتن موفقیت ایمپلنت را کم می کند.
مزایای ایمپلنت دندان
از دست دادن یک دندان میتواند عوارض بسیار زیادی را برای شما به همراه داشته باشید. اگر از تاثیر منفی آن، بر ظاهر افراد چشمپوشی کنیم، قدرت تکلم و قدرت جویدن غذا نیز خود دلایل کافی برای اقدام به کاشت یا ایمپلنت دندان هستند.
انواع ایمپلنت دندان، مزایای بسیار زیادی را میتواند برای شما به همراه داشته باشد. برخی از اصلیترین مزایا به شرح زیر هستند:
- بازگرداندن زیبایی لبخند به حالت قبل
- افزایش اعتماد به نفس افراد
- ایجاد راحتی به هنگام تکلم
- ایجاد راحتی به هنگام جویدن غذا
- جلوگیری از حرکت دندانها دیگر و جایگزین شدن آنها به جای دندان از دست رفته
- جلوگیری از تحلیل استخوان فک
- طول عمر بالا و قیمت مناسب نسبت به میزان طول عمر.
آیا ایمپلنت های سرامیکی بهتر از ایمپلنت های تیتانیومی هستند؟
ایمپلنت های تیتانیومی، متداولترین نوع ایمپلنت دندان هستند که توسط شرکت های مشهور جهان تولید می شوند اما در صورتی که بیمار نسبت به ایمپلنت های تیتانیومی واکنش های آلرژیک نشان دهد از ایمپلنت های سرامیکی برای این کاشت ایمپلنت استفاده می شود.
ایمپلنت های دندانی زیرکونیا نوعی ایمپلنت دندانی سرامیکی هستند که جنس آنها فلزی نمی باشد. به همین علت امکان ترک خوردگی یا شکستن آنها بیشتر است.