لبخند لثه ای و راه های درمان آن
لبخند جینجیوال یا لثه ای چیست؟
لبخند لثه ای یا جینجیوال یک تغییراتی در صورت ایجاد می کند که در آن بیش از حد لثه یا بافت آن معلوم است.
خصوصا هنگام لبخند زدن.
این نوع از نافرمی در صورت، در اکثرا موارد، به صورت عمودی اضافه دیده می شود، در فک بالا و باعث می شود حس کنیم که دندان ها کوتاه ترنتد یا لثه خیلی بلندتر است.
در نتیجه، لبخند لثه ای خیلی به لحاظ زیبایی رضایت بخش نیست.
در واقع یک رشد غیر عادی در استخوان ماگزیلاری یا دندان ها هم به همراه دارد.
علل وجود لبخند لثه ای چیست ؟
دندانپزشک پس از معاینه دقیق علت لبخند لثهای هر بیمار را تشخیص میدهد.
اگر چه همواره موارد نامتعارفی مشاهده میشود، اما ما در ادامه شایعترین عاملهای مشخص بودن بخش زیادی از لثه هنگام لبخند زدن را شرح میدهیم.
رشد فک بالا (ماگزیلا)
علت دیده شدن بخش زیادی از لثه هنگام لبخند زدن چگونگی رشد فک بالا است، اگر فک در ناحیه لثه رشد بیشتری داشته باشد، بافت لثه بیشتری هنگام خندیدن مشخص میشود.
دندانهای کوچک
گاهی شیوه درآمدن و رویش دندانها به گونهای است که مقدار بسیار زیادی از بافت لثه در فک بالا دیده میشود.
دندانها در چنین مواردی بیش از حد کوتاه به نظر میآید، در حالی که دندانها بلندی مناسبی دارند و فقط با مقدار زیادی لثه پوشانده شدهاند.
دندانها به دلیل رویش نامناسب و پوشانده شدن با بافت لثه کوتاه به نظر میآیند.
دندانها در مقایسه با لثهها کوچک هستند. عامل این عدم تناسب ژنتیک یا سایش است.
ساییدگی دندان یکی از علل لبخند لثهای است و زمانی بروز مییابد که دندانها ساییده و کوتاهتر از حد معمول شده باشند. دندان قروچه یکی از دلایل شایع ساییدگی دندان است.
رشد بیش از حد لثه
بافت لثه گاهی بیش از حد رشد میکند و در اطراف و بالای بعضی دندانها بسیار ضخیم است.
بلند یا بزرگ بودن لثهها، موسوم به هیپرتروفی لثه، در صورت رویش ناقص دندانها نیز مشاهده میشود، در این حالت چون بافت اضافی لثه تاج دندان را میپوشاند، دندانها کوتاهتر دیده میشود.
عضلههای لب بالا
مشکل برخی بیماران از عضلههایی نشأت میگیرد که حرکت لب بالا را کنترل میکنند.
اگر این عضله بیش فعال باشد، لب بالا را بیش از حد طبیعی به عقب میکشد، بافت بیشتری از لثه را نشان میدهد و خط لبخند بسیار بالا میرود.
بیشتر بخوانید: اصلاح فک ، انواع ناهنجاری های فک و روش های درمان
انواع لبخند لثه ای
انواع لبخند لثه ای را می توان بر اساس میزان ارتفاع لثه و ارتفاع دندان بررسی کرد که شدت نمایش لثه در هر یک از این موارد متفاوت خواهد بود.
1- لبخند لثه ای خفیف:
در لبخند لثه ای خفیف، طول دندان ها به میزان 25 درصد توسط لثه پوشانده شده اند.
2- لبخند لثه ای متوسط:
در لبخند لثه ای متوسط، طول دندان ها به میزان 25 تا 50 درصد توسط لثه پوشانده شده اند.
3- لبخند لثه ای پیشرفته:
در لبخند لثه ای پیشرفته، دندان ها به میزان 50 تا 100 درصد توسط لثه پوشانده شده اند.
4- لبخند لثه ای شدید:
در مواقعی اگر میزان این پوشانندگی دندان ها توسط لثه بیش از 100 درصد باشد، به لیخند لثه ای شدید شناخته می شود.
مزایای اصلاح لبخند لثهای
شماری از مزایای درمان لبخند لثهای به شرح زیر است:
- اصلاح خط ناهموار لثه
- برداشتن بافت اضافی لثه که باعث نازیبا شدن لبخند میشود.
- اصلاح لبخند لثهای عملی تقریباً بدون درد است که در مطب دندانپزشکی قابل انجام است.
- زیباتر شدن لبخند و چهره بیمار
- افزایش اعتماد به نفس
- سریع و کوتاه بودن دوران بهبود و التیام
آیا من متقاضی مناسب برای درمان لبخند لثهای هستم؟
اگر لثههای شما بیش از حد برجسته هستند و یا در هنگام خندیدن بسیار بزرگ به نظر میرسند، شما میتوانید متقاضی مناسب برای درمان لبخند لثهای باشید.
در مقابل، کسانی که لثههایشان بیش از حد بالا رفته است و کم بودن بافت لثه باعث میشود ریشهی دندانهایشان در معرض دید قرار بگیرد، میتوانند متقاضیان مناسب برای پیوند لثه (gum graft) باشند.
روش های درمان لبخند لثه ای
برای درمان این مشکل، دو روش جراحی و غیر جراحی وجود دارد. در روش جراحی، با انجام جراحی فک و استفاده از تکنیک های مختلف مشکل لبخند لثه ای حل می شود .
این روش تهاجمی بوده و مانند هر عمل جراحی دارای عوارض جراحی نیز می باشد.
درمان لبخند لثه ای با ارتودنسی
در مواقعی که عارضه لبخند لثه ای بر اثر کوتاهی دندان ها یا ناهنجاری های فکی تشخیص داده می شود، و سن بیمار کم باشد ارتودنسی برای درمان این ناهنجاری به کاربرده می شود.
استفاده از تکنولوژی TADs معمولا در درمان ارتودنسی لبخند لثه ای کاربرد دارد. همچنین با درمان ناهنجاری فک بالا و حتی فک پایین در پایان درمان مشکل لبخند لثه ای رفع خواهد شد.
درمان لبخند لثه ای با ایمپلنت متحرک
در ابتدا می توانیم از روند درمانی موقت نام ببریم که در آن متخصص با جای گذاری یک ایمپلنت متحرک سعی در تنظیم مجدد و هر چه بهتر موقعیت دندان ها و لثه شما می کند.
در طول روند درموقعیت ها مورد نظر از بی حسی استفاده شده تا فرد دردی حس نکند. میزان هزینه این نوع درمان موقت نسبت سایر درمان ها کمتر بوده که باعث رواج آن بین اشخاص شده است.
اصلاح لبخند لثه ای با جراحی لثه
در این روش متخصص جراحی لثه با انجام روش جینجیوکتومی بافت اضافی روی دندان را برمیدارد تا مقدار بیشتری از دندان و تاج دندان مشخص شود.
روش جراحی فک
جراحی فک به منظور اصلاح نامتقارن بودن فکها و سایر نقایص مادرزادی اسکلتی و دندانی انجام میشود.
این جراحی را میتوان به روشهای مختلفی انجام داد تا موقعیت دندانها، استخوانهای فک و سایر بافتهای سخت و نرم مرتبط با فکها اصلاح شود و ارتباط آناتومیکی آنها به بهترین شکل ممکن تصحیح گردد.
جراحی ارتوگناتیک میتواند با هدف جابهجا کردن فک بالا یا پایین و یا هر دوی آنها به منظور اصلاح بدشکلی اجزای صورت و دهان در بیمار انجام شود.
عمل جابجا کردن لب
این یک عمل جراحی نسبتاً تهاجمی است که در آن جراح داخل لب بالا را بریده و نوار کوچکی از پوست آن را برمیدارد و سپس محل بریده شده را به لثه بخیه میزند.
عمل تنها ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول میکشد.
البته، این تکنیک یک ایراد جزئی دارد و آن این است که جراح تنها میتواند مقدار کمی از بافت داخل لب بالا را بردارد، که این گاهی اوقات بیماران را مجبور میکند تحت عمل لیفت لثه نیز قرار بگیرند.
اصلاح لبخند لثه ای با لیزر
در این روش دندانپزشک مقدار بافت اضافی لثه ها را با لیزر برمیدارد و مقدار باقی مانده را اطراف دندان در موقعیت صحیح شکل میدهد.
بوتاکس لبخند لثه ای
درمان بوتاکس لبخند لثهای شامل تزریق اونابوتولینیوم توکسین A به ماهیچههای لب بالایی است.
سم بوتولینیوم باعث میشود ماهیچههای لب بالایی به طور موقف فلج شوند و به این ترتیب موقع لبخند، بیش از حد بالا نروند.
ثابت شده است که وقتی علت لبخند لثهای مربوط به لب بالا است، این درمان کاملاً موثر است و لثهها کمتر دیده میشوند. با این حال، نتایج این درمان فقط حدود سه تا چهار ماه دوام میآورد.
فرنکتومی
در عمل فرنکتومی بافت لثه اضافی، ضخیم یا متصل به نقطه نامناسب از بین دو دندان برداشته میشود. فرنکتومی با هدف اصلاح طرح لبخند لثهای انجام میشود.
جراحی فرنوم عمل کوچکی است که برای برداشتن بخشی از بافتی انجام میشود که به بافت لثه بین دو دندان متصل شده است.
الکتروسرجری برای اصلاح شکل لثه
روش الکتروسرجری در مواردی استفاده میشود که به دقت و ظرافت زیادی در اصلاح شکل لثهها نیاز باشد.
این روش هنگامی که به صورت حداقلی و با استفاده از حداکثر بزرگنمایی انجام میشود، به بافت اصلاح شده لثه اجازه میدهد که بعداً بتواند دوباره رشد کند.
ما با استفاده از این فناوری بسیار مدرن و پیشرفته میتوانیم بهترین گزینه را برای اصلاح لبخند لثه ای بدون جراحی به هر بیمار ارائه کنیم.
افزایش طول تاج دندان جهت اصلاح لبخند لثه ای
در بعضی از بیماران که طول تاج دندان هایشان کوتاه است و در حین لبخند و صحبت مقداری از لثه هایشان دیده می شود ، ابتدا با یک جراحی بسیار آسان و ساده لثه و با بی حسی موضعی مقداری از لثه ها بالا برده می شود و سپس با درمان لمینت دندان و یا کامپوزیت ونیر ظاهر لبخند بازسازی می شود.
اصلاح لبخند لثه ای توسط لیزرهای دندانی نیز انجام می شود و بدون درد است ، لیزر یک درمان بدون درد و خونریزی است که در موارد خفیف لبخند لثه ای کاربرد دارد ، لیزر با حذف مقداری از بافت لثه باعث بهبود لبخند می شود ، این درمان نیازی به بخیه ندارد و طول درمان آن نیز کوتاه است.
اگر لبخند لثه ای درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
همانطور که قبلاً نیز اشاره شده است، خنده لثه ای تهدیدی جدی برای سلامتی نیست. اما، این بدان معنی نیست که وقتی پوست لثه خود را بدون درمان رها کنید، با هیچ مشکل دیگری مواجه نخواهید شد.
علاوه بر این که پوست لثه، ظاهر کلی شما را خراب میکند، مواردی وجود دارد که اگر این مشکل را درمان نکنید، احتمالاً آنها را تجربه خواهید کرد.
مواردی که در صورت عدم درمان لبخند لثه ای احتمالاً با آنها روبرو شوید در ادامه معرفی میشوند:
احتمال پوسیدگی دندان در زیر خط لثه شما وجود دارد، چرا که ممکن است تمیز کردن آن مناطق سخت شود.
ممکن است در قرار دادن تاج دندان در آن ناحیه مشکل به وجود بیایید.
خطرات بیماری لثه و مشکلات بهداشتی به دلیل دشواری در تمیز کردن آن ناحیه از دندانها افزایش میابد.
برای جلوگیری از این مسائل، توصیه میشود لبخند لثه ای را درمان کنید. بواسطه روش لیزر درمانی، این مشکل، معضلی مهم برای درمان ندارد و براحتی قابل رفع است.