تاثیرات آلودگی هوا بر سلامت
تاثیرات آلودگی هوا
اثرات مضر آلودگی هوا بر سلامت انسان، حیوان و گیاهان و همچنین تخریب مواد و آثار فرهنگی موضوع بررسی و مطالعات زیادی بوده است.
طی چند دهه اخیر مساله باران های اسیدی لایه اوزن و گرمایش زمین و پیامدهای آن بر اکوسیستم و در نهایت انسان نیز مورد مطالعه و بحث دانشمندان قرار گرفته است.
به قول A.V.Kneese در خصوص آلودگی هوا، تقریبا در همان وضعی هستیم که ماهی ها در آب آلوده از آنجا که عوامل زیادی در ارتباط بین آلودگی هوا و سلامت انسان موثرند اثبات اثرات آلودگی هوا بر سلامت انسان مشکل خواهد بود.
تأثیرات آلودگی هوا بر سلامتی
- اثرات آلودگی هوا و سرطان ریه
- حملههای آسم
- برونشیت مزمن
- بیماری انسدادی ریوی مزمن
- پنومونی
- بیماری قلبی
- بیماری روانی
- بیماری خودایمنی (اتوایمیون)
- سقط
- نوزاد نارس
- مرگ زودهنگام
- مشکلات حافظه و یادگیری
- التهاب و احساس ناراحتی در بینی و چشم
بیشترین آسیب آلودگی هوا به چه افرادی وارد می شود؟
- زنان باردار.
- کار گرانی که در محیط باز کار می کنند.
- بزرگسالان با سن بیشتر و سالمندان.
- کودکان زیر 14 سال.
- ورزشکارانی که تمرین می کنند.
- افرادی با قدرت بدنی خوب در محیط خارج از خانه.
افرادی که در گروه های بالا قرار دارند ،حتی با تماس کمتر با هوای آلوده نیز مشکلات سلامتی را تجربه می کنند و یا ممکن است شدت مشکلات در آن ها بیشتر و شدیدتر باشد.
بیشتر بخوانید : جراحی بینی ثانویه چیست و چگونه انجام میشود ؟
تأثیرات آلودگی هوا بر پوست
تماس طولانی پوست ما با هوای آلوده باعث بیماریها و آسیبهای پوستی متفاوتی میشود:
- کهیر
- پیری پوست
- لکهای تیره
- منافذ باز (پوست پرتقالی)
- پوست کدر و خشک
- از بین رفتن یکنواختی رنگ پوست
- آکنه، جوشهای سر سیاه و ریز
- اگزما (آماس پوست)
- تیره شدن رنگ پوست یا هایپرپیگمانته شدن آن (Hyperpigmentation)
- سرطان پوست
- پسوریازیس (این بیماری باعث ایجاد لکههای نقرهای یا قرمز ضخیم بر پوست میشود.)
البته، پوست ما برای مقابله با تاثیر آلودگی هوا بر پوست، سازوکار دفاعی دارد و با ترشح چربی، لایهای محافظ در برابر آن میسازد.
اما، با توجه به میزان زیاد آلودگی هوا، این مکانیسم به تنهایی کافی نیست. پس خود ما هم باید از پوستمان در مقابل آلودگیها مراقبت کنیم.
مراقبت از پوست در آلودگی هوا
اگر در شهرهای آلوده زندگی میکنید و یا در روزهای زمستانی به علت وارونگی هوا آلودگی هوا در محل زندگی شما زیاد میشود باید برای جلوگیری از آسیبهای آلودگی از هوا بر پوست یکسری روشهای مراقبتی انجام دهید.
راههای زدودن آلودگی از پوست و افزایش مقاومت پوست در برابر تأثیرات آلودگی هوا:
۱- مصرف آنتی اکسیدانها.
۲- پاکسازی پوست با ماسکهای صورت.
۳- استفاده از تونر.
۴- آبرسانی پوست با استفاده از کرم مرطوب کننده و آبرسان.
۵- استفاده از برس های تمیز کننده (براش ها).
۶- قرار نگرفتن در فضاهای بازی که آلوده هستند.
بیماری هایی که نوزادان در معرض آلودگی هوا به آنها دچار می شوند:
-
آسم
آسم، یکی از رایج ترین و در عین حال خطرناک ترین بیماری های تنفسی است. نوزادانی که در زمان بارداری مادر در معرض آلودگی هوا قرار داشته اند، بین 18 تا 20 احتمال ابتلا به آسم را در خود می بینند.
-
زایمان زودهنگام
یکی از تأثیرات مخرب پدیده آلودگی هوا بر روی زنان باردار، التهاب قشر داخلی رحم است. این موضوع در زمان بارداری موجب می شود تا زایمان زودرس صورت بگیرد.
زایمان زودرس می تواند در آینده باعث ایجاد اختلالات عصبی و یا نارسایی های فیزیکی در کودک شود.
-
اوتیسم
اخیراً تحقیقاتی که در دانشگاه اسلو نروژ صورت گرفت، نتیجه ای خیره کننده به همراه داشت.
نوزادانی که در سه ماهه پایانی دوران بارداری در معرض آلاینده های شیمیایی و ذرات معلق قرار گرفته اند تا 50% شانس بیشتری برای ابتلا به اوتیسم داشته اند.
سرب موجود در هوای آلوده بر روح و روان انسان چه تأثیراتی دارد؟
چنانچه سرب در هوا افزایش یابد، کاهش کارآیی، افت عملکرد، افزایش استرس، کاهش شنوایی حسی و حرکتی، اختلالات عصب شنوایی و اختلالات یادگیری را به همراه دارد و در صورتی که سرب به علت سوخت نامناسب تولید شود، موجب افزایش علائم اوتیسم و بیش فعالی در کودکان و کاهش چشمگیر اعتماد به نفس و فراموشی و بروز رفتارهای غیرسازگارانه در بزرگسالان میشود.
آلودگی هوا میتواند باعث شیوع آلزایمر، دمانس (زوال عقل) و پارکینسون شود، چرا که به طور کلی به نظر میرسد سیستم عصبی مرکزی در مقابل با آلودگی هوا آسیب پذیر میشود و حتی اختلالات روحی مانند افسردگی، اضطراب و … را به دنبال دارد، شواهد نشان میدهد آلودگی هوا احتمال بروز علائم افسردگی و اضطراب را بیشتر میکند.
آلودگی هوا روی عملکرد ورزشکاران و کارمندان ساده تاثیر می گذارد.
البته تاثیرات آلایندگی هوا فقط به سالمندان مربوط نیست و در بلند مدت ظاهر نمی شود. به نظرمی رسد گروهی از متخصصان به دلیل آلودگی هوا دچار اختلالاتی در کوتاه مدت نیز شده اند.
به عنوان مثال شطرنج بازان ماهر هنگام مسابقه در روزهای آلوده اشتباهات بیشتری انجام می دهند. بازیکنان بیس بال نیز در روزهای آلوده عملکرد چندان مناسبی در زمین بازی ندارند.
کارمندان عادی نیز تحت تاثیرات آلودگی قرار می گیرند. نتایج آزمون قابلیت های شناختی آنها در محیط هایی با آلودگی کمتر، بهتر است. جالب آنکه طبق تحقیقی دیگر مشخص شده دلالان سهام در روزهای آلوده عملکرد چندان مناسبی نداشتند.
پژوهشی میان کارگران یک واحد بسته بندی میوه نشان داد آلودگی بیشتر در هوای آزاد از لحاظ آماری و اقتصادی تاثیر قابل توجهی روی سرعت بسته بندی کارگران داخل کارگاه دارد.
تاثیر آلایندهها بر سیستم دفاعی بدن
ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون، co و گوگرد از جمله آلایندههای خطرناک هستند که روی سیستم دفاعی بدن و دستگاه تنفسی بسیار تاثیرگذار هستند.
این مواد روی مژکهای تنفسی ما تاثیرگذار بوده و در مخاط تخلیه کننده مواد زائد اختلال ایجاد میکنند؛
در این زمان آلایندهها و ذرات معلق به راحتی به سمت پایین دستگاه تنفسی ما حرکت میکنند و باعث به وجود آمدن بیماریهای عفونی، آسم و آلرژی میشوند و در صورت استمرار تماس بروز سرطان دور از ذهن نیست.
آسم یک بیمار ژنتیکی است که افزایش آلایندهها باعث بروز آن میشود و اغلب ماسکها مانع خوبی برای ورود این ذرات نیستند.
عمدهترین منابع آلاینده سوختهای فسیلی هستند که با استفاده از دوچرخه، پیاده روی و… میتوان آن را کاهش داد ضمن اینکه مردم باید به سمت استفاده بیشتر از میوه و سبزی بپردازند و استفاده از منابع غذایی محلی برای آنها در ارجحیت باشد.
بیماری های حاد که امکان دارد به مرگ منتهی شود، بیماری مزمن که نتیجه آن کوتاه شدن عمر یا عدم رشد کامل است، دگرگونی اعمال مهم فیزیولوژیک مانند تنفس، انتقال اکسیژن به وسیله هموگلوبین و دگرگونیهای اعمال دستگاه عصبی، عوارض ناگوار مانند احساس تحریک در مواقعی که علت آشکاری وجود ندارد، احساس ناراحتی در قسمتهای مختلف بدن، کاهش دید و دیگر اثرات مخرب از جمله تبعات آلودگی هوا و ذرات معلق است که راه گریز قطعی برای آنها وجود ندارد و تنها با توجه به تغذیههای معمول و عدم تردد در مراکز کلانشهرها میتوان تا حدود اندکی در مقابل آسیب آلودگی هوا ایستادگی کرد.
پیشگیری در مقابل آلودگی هوا
اقداماتی را که میتوانید برای کاهش مشکلات ناشی از آلودگی هوا به کار ببندید:
- بهتر است در روزهایی که آلودگی هوا در حد اخطار یا حتی بیش از حد مجاز است از خانه خارج نشوید.
- درصورتیکه شاغل هستید یا لازم است در روزهای آلودگی هوا به خارج از خانه بروید، بهتر است از قبل ماسکهای مناسبی را تهیه کرده و با وسایل نقلیه به مقصد خود بروید و از پیادهروی در این روزها خودداری کنید.
- فراموش نکنید در روزهایی که آلودگی هوا وجود دارد، نوشیدن حداقل دو لیوان شیر میتواند به شما کمک کند. کلسیم موجود در شیر عناصر سنگین را به خود جذب میکند و باعث دفع آنها از بدن میشود.
- استفاده از هواساز یا بخور سرد در منزل میتواند از میزان آلودگی داخل خانه کم کند.
- در روزهایی که آلودگی هوا زیاد است، از هر نوع فعالیت ورزشی شدید داخل و خارج از خانه پرهیز کنید.
- در صورت شدت گرفتن علائمی نظیر تنگی نفس، سوزش مسیر تنفسی و سرفۀ شدید به پزشک مراجعه کنید.